top of page

Rusta och matcha - att kartlägga arbetsgivare!

Vilken effekt söker du när du kartlägger arbetsgivare? En del vill byta bransch och har ett tydligt mål i sikte, andra är nöjda med sitt yrke men kan tänka sig att byta arbetsgivare ifall rätt chans dyker upp, medan ytterligare andra bara behöver ett jobb så fort som möjligt.

Innan du kastar dig in i djungeln av alla arbetsgivare och företag du tycker är intressanta - sätt dig ner i tio minuter och fundera igenom syftet med dina efterforskningar. Du behöver absolut inte ha ett konkret och fyrkantigt mål, men en liten ledtråd kring vad du vill uppnå brukar inte skada.


Fem personer i kontorsmiljö, försjunkna i en gemensam utmaning.
Nytt jobb, studier eller kompetensutveckling - vad tycker ni?

Är du en möjlig karriärskiftare?


Du kanske har haft dina ögon på en viss bransch ett tag, eller är jätteimponerad av ett företags marknadsföring och tänker att där vill du jobba? Kul!


Finns det branscher som i framtiden, eller redan nu, har ett kompetensunderskott?

Vilka företag expanderar och visar stark tillväxt, även på sikt?

Har du de kompetenser som behövs för att söka dig till branschen eller yrket?


Eller en studieaspirant?


Behöver du sätta dig i skolbänken ett tag för att kompetensutveckla eller skola om dig? Eller går kanske din väg till drömjobbet via studier och du behöver kartlägga dina potentiella drömarbetsgivare?


Vilka yrken har en stark framtidsprognos?

Finns det någon speciell form av utbildning som intresserar eller passar dig mer?


Eller kanske bara allmänt sugen och nyfiken på information?


Det är alltid en bra idé att ha koll på nya aktörer och arbetsgivare inom din bransch - oavsett om du söker eller har ett jobb.


Vad uppskattar du hos din nuvarande arbetsgivare?

Vad skulle få dig att byta jobb?

Vilka utvecklingsmöjligheter ser du hos jobben du söker?


 

Att hålla sig uppdaterad på hur utsikterna på arbetsmarknaden ser ut kan kräva en del tid, men det behöver inte bli ett heltidsjobb. Arbetsförmedlingen, olika universitet och yrkeshögskolor släpper till exempel utmärkta rekommendationer och prognoser med jämna mellanrum - kolla in dessa för att skaffa dig en överblick. Svenskt näringsliv, Dagens industri och diverse publikationer utgivna av stora fackföreningar är också bra källor till information. Vidare har vi såklart ditt egna nätverk, du följer väl dina drömarbetsgivare på sociala medier? Lägg till nyckelpersoner på Linkedin och engagera dig i de frågor och ämnen som diskuteras på plattformen och plötsligt har du stenkoll på branschen!

留言


bottom of page